Inregistrarea ca platitor de TVA

Ai peste 35.000 de euro in cont? Ia startul la plata TVA-ului!

 

Noua lege a TVA-ului pune bete in roate companiilor nou infiintate.

Evazionistii ar putea sa doarma linistiti, nici de data asta legea TVA-ului nu ii incurca prea mult, expertii fiscali fiind de parere ca noile prevederi au multe scapari si pot fi usor de evitat.

Daca ai reusit sa treci cu brio de etapele birocratice si ai socializat indeajuns de mult cu angajatii de la Registrul Comertului incat sa le observi si tabieturile sau contul de pe Facebook, atunci te poti declara patron de firma nou infiintata.

 

Atentie, vine inspectia!

Cele mai recente conditii cu privire la plata taxei pe valoare adaugata nu ar trebui sa te puna in dificultate, doar ca activitatea ta va fi conditionata de mai multe criterii, precum desfasurarea activitatii la sediul social declarat sau la sediile secunde declarate, si care sa corespunda cu obiectul de activitate precizat in actele firmei. Nu uita sa treci un sediu de firma real, vei fi vizitat in curand de musafiri la costum si cu serviete pline cu formulare, si nu, nu e legat de petrecerea de firma noua.

 

Cand trecutul fiscal nu-ti da pace!

Daca nu ai inalbit pata neagra din dosarul fiscal, e cazul sa treci la curatenia de maculatura contabila. E unul din aspectele ce tin de inasprirea conditiilor impuse persoanelor impozabile, astfel ca actiunile anterioare ale administratorilor/asociatilor societatii sau statutul firmelor anterioare, fie ele in insolventa sau inchise temporar, pot pune piedici procesului de obtinere a autorizatiilor. Totodata, daca aspiri la statul de platitor de TVA, va trebui sa demonstrezi faptic modalitatea prin care ai intrat in posesia destinatiilor de sediu, fie prin detinere proprietate, fie prin inchiriere sau concesionare pe o perioada mai mare sau mai mica de un an.

 

Dupa ce ai anexat cu grija toate dovezile cerute de institutia financiara, organul fiscal va evalua, prin controale faptice la sediul social si ale documentatiei prezentate, daca inregistrarea la plata TVA-ului este eligibila. Se aplica o aritmetica simpla, astfel ca aceasta evaluare se realizeaza dupa un punctaj calculat pe baza unei grile cu 6 criterii si 25 de indicatori. Pentru a fi declarat bun de plata a TVA-ului, trebuie sa aduni 45 de puncte.

Ordinul Ministerului de Finante a uitat sa reglementeze, in schimb, dispozitiile care ar trebui luate in cazul in care o societate comerciala deja existenta nu este inregistrata ca platitoare de TVA, dar depaseste plafonul de 35.000 de euro.

 

Reglementarile se doresc a constitui premisa unei organizari eficiente in cadrul firmei nou infiintate si care sa directioneze mai usor caietul de sarcini al organelor financiare. Totusi, legea are unele scapari, nefiind atat de greu ca, imediat dupa chinuitoarea inspectie si obtinerea codului secret numit TVA, domeniul de activitate sa fie schimbat, iar compania sa figureze ca platitoare de TVA.

Recentele dispozitii ingreuneaza accesul noilor business-uri pe piata nationala si par sa nu afecteze cu nimic cazurile de evaziune deja semnalate, asa ca ramane de vazut cum se vor descurca inspectorii fiscali la calcularea punctajelor.

 

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alaturi de invitatul sau, Ionut Mateescu, ofera informatii interesante legate de plata TVA-ului.

 

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

 

 

Puteti urmari emisiunea AICI